pátek 13. prosince 2013

Tykev, mrkev a envéčka

Vážený čtenář jistě pochopil, že řeč bude mimo jiné o jídle.

Gecková roste a podle místních tabulek málo přibírá. Pan doktor jí pokaždé překontroluje faldíky, štípne do tlustých tvářiček a požádá o položení na váhu. Pak všichni tři - Hvězdopravec, pan doktor a já - hledíme na váhu a na váze se objeví číslo, které místní tabulky považují za značně podprůměrné. "To je divné", vrtí hlavou i pan doktor: "přitom vypadá taková tlusťoučká". Za Geckovou doufám, že jí to nezůstane.

Protože Gecková jinak kypí zdravím: poslední olíznutí oslintaných ručiček pokašlávajícího miminka skončil týdenním braním antibiotik maminky. V tomto kontextu bych ráda ještě jednou proklela všechny chytré rady novopečeným rodičům, kterým je do zblbnutí omíláno, aby nenechávali dítě spát na bříšku a hlavně, hlavně ho nenechávali nikdy bez dozoru, následkem čehož polovina matek močí s otevřenými dveřmi od záchoda a druhá polovina zmírá za zavřenými dveřmi úzkostí, jelikož ví, že riskuje, že se její ratolest v oné nestřežené chvíli pokusí udusit plyšovým medvíkem, a vědoma si tohoto rizika, opakuje si v duchu zásady první pomoci a dýchání z úst do úst. Milí chytří rádcové, co kdybyste raději rodičům místo do zblbnutí opakujícího se: "Nenechávejte dítě bez dozoru na přebalovacím pultu", "nenechávejte dítě bez dozoru v židličce" "nenechávejte dítě bez dozoru s plyšovými hračkami" "nenechávejte dítě bez dozoru ve vaší posteli" nebo prostého a shrnujícího "nenechávejte nikdy vaše dítě bez dozoru", vyslovili tu nejužitečnější pravdu: "neolizujte ručičky vašeho dítěte, vaše imunita je po těhotenství a šesti měsících kojení rovna nule a být nemocný s malým dítětem nevyhnutelně dopadne tak, že dozor bude padat na hubu, ať už je vaše dítě vystaveno smrtelnému riziku ve vaší posteli, v židličce, na přebalovacím pultu nebo na zemi s plyšovou hračkou".

Vzhledem k tomu všemu jsme se rozhodli, že je čas na to, aby Geckulka ochutnala také moji kuchyni. Po neúspěchu jablečné domácí přesnídávky a totálním neúspěchu domácí hruškové přesnídávky jsem udělala kaši z tykve a hle, dítě nám začalo jíst. A po pár dnech doslova žrát a vrhat se na lžičku s očima lezoucíma z důlků a pohledem trosečníka, kterého vytáhli z moře týden po ztroskotání.

A protože není hromu bez blesku, nezmělila se u nás jen strava. Hned po pozření první lžičky přesnídávky se Karine a Sandra konečně dočkaly a nerozbalily plenku nadarmo. Útlocitné a svačící čtenáře upozorňuju, že další čtení může být psychicky náročné a své vlastní dceři slibuju, že tento příspěvek smažu z internetu dříve, než se naučí číst.

"Vaše dcera už se s námi uvolnila!", jásala také Christine, když poprvé po dvou měsících Geckulčina chození do jeslí konečně našla pokakanou plenku. Nutno uznat, že u dítěte, které kaká jednou za týden, je to opravdu skoro jako vyhrát ve Sportce, a tak jsem se rozzářenému obličeji Christine moc nedivila. Ale pomyslela jsem si, že se spokojila s výhrou poměrně skromnou a nepadl na ní skutečný jackpot.

Ten padl na Sandrine a Karine několik dní poté. Jednu jsem potkala na chodbě a druhou v kuchyňce, obě měly oči až navrch hlavy, popisovaly další a další části Geckulčina těla, které musely mýt, a neustále se mě ptaly, zda jsem si jistá, že je to normální. Když jsem došla k sešitu, kam tety v jeslích denně zapisují od kdy do kdy dítě spalo (první kolonka), co a kdy jedlo (druhá kolonka) a kdy a co kakalo (třetí kolonka, dosud panensky bílá), v sešitě stálo: "15:10, tekutý přetékající výkal!!!". V duchu jsem si vzpomněla na onu servírku v naší oblíbené restauraci Les Coupoles, která nám, tváří v tvář problému, že na francouzských záchodech není přebalovací pult ani na dámských, ani na pánských záchodech, a to mimo jiné proto, že restaurace v demokratické Francii mají záchod obvykle jen jeden, společný a velikosti menší skříně, poradila, ať se nestydíme a naší princeznu klidně přebalíme na jídelním stole. Inu, nekojící Francouzky neví, o co přicházejí.

"Tekutý…" ani jsem nedočítala další den.

"12:30, NV", přečetla jsem si den následující. "NV?", zeptala jsem se udiveně. "Normální výkal!", zazubila se na mě Karine.

Jak vidíte, Francouzi zkratky opravdu milují.

Jen nevím, jak takové envéčko vlastně vypadá. Podle záznamů tet Geckulka udělala ještě jedno druhý den v 14:45, a od té doby následuje to, čemu s Hvězdopravcem, pamětlivi toho, že naše dítě je přece Princezna s tisíci poklady, říkáme zlaté cihličky. "Hele, máme kouzelný miminko", snažím se vtipkovat, když, kdykoli rozbalím plenku, je tam nový tolar, jak v kapse Petra Máchala v S čerty nejsou žerty. V jeslích pro to mají název o něco více vědecký, ale cihlička envéčko není. Inu, některé věci ještě asi budeme muset objevit.

A tak, milí čtenáři, jsme se v oblasti rodičovství posunuli zase o něco dál. Geckulka se má dobře, směje se na celé kolo, i když občas jen proto, aby to nevypadalo, že nechápe, čemu se smějeme Hvězdopravec a já, je čím dál tím zručnější v chňapání všeho kolem včetně lžičky, která ji krmí, a v noci cestuje po postýlce a unavená takovou procházkou občas spí zatoulaná v rohu postýlky se svojí věrnou souputnicí opičkou Dudu pod hlavou. Zkrátka, je to naše kouzelné miminko.


6 komentářů:

  1. Nvéčko, tolar... já se tady taky směju na celé kolo :-) gratuluji k posunu, ale to mazání článku si ještě rozmysli, slečna Gecková bude mít možná příležitost ti oplatit stejnou mincí :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Kaše z tykve? My jsme začali škvarkovou pomazánkou, která slavila úspěch.Bohužel byla okamžitě "zabanována" po té co se to dozvěděla spolurodička. Na druhou stranu jsem neodáhl otcovské dokonalosti jako kamarád, který šel s 5 měsíčním synem na procházku a když se vrátil cca 2hodiny po termínu kojení byl slovně atakován manželkou. jeho obhajoba nebyla z nejšťastnějších, když ji prozradil, že se synem byli na fotbale a hlad zaháněli oba gumovými medvědy a starší pivem a mladší čajem. :-)

    Clairvaux

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No toto....vidim, ze Hvezdopravcovo napojeni nasi sestitydenni princezny vodou z kohoutku z lahvicky, u niz si jaksi nevsiml, ze je dudlik trochu plesnivy, to je uplna totalni zabarina! Ty jo, skvarkova pomazanka....s temi gumovymi medvedy mi jen neni jasne, jestli je jako kamarad predzvykaval....preci jen....

      Vymazat
  3. Terkoooo! Zajíkám se.... pláču tu smíchy... chechtám se... skvělý!! :D :D :)))) hezké svátky!!!

    OdpovědětVymazat