středa 16. května 2012

O letošním květnu

Květen je ve Francii měsíc, kdy by se vlastně nemělo nic ani šustnout, protože je v jednom kuse volno.

Začne to prvním májem, svátkem práce, Sarkozym vyhlášeným svátkem opravdové práce. Svátek opravdové práce oslavuje dle slov bývalého prezidenta lidi, kteří nic nežádají a pracují od nevidím do nevidím, neb když oni nejsou v práci, nikdo ji za ně neudělá a nemají nic. Toto prohlášení sklidilo naštvané syčení jak z řad deseti procent lidí, kteří marně práci shánějí, tak od těch, kteří přesto, že pracují, s platem nevyjdou a jsou závislí na sociální pomoci, a samozřejmě i od těch, kteří si myslí, že to, co Sarkozy popsal, se podobá pracovním podmínkám v zemích třetího světa a není tedy co obdivně oslavovat. To vše přispělo k tomu, že se na úřadu práce tedy ocitl sám pan prezident, kam ho hned po dalším volném dni, osmém květnu, svátku konce války, voliči vykopli z funkce. Hvězdopravcův dědeček se sice hrozil, že stále ostřeji se radikalizující Sarkozy na vítězství levice zareaguje armádním pučem, neb ve Francii je prezident také šéf armády, jeho obavy se ale naštěstí nenaplnily, neb jsme ve Francii a ne v zemích třetího světa. Včera tak přes déšť, krupobití a nakonec i zásah letadla bleskem do funkce nastoupil François Hollande, jehož střídmost ostře kontrastuje s nablýskaným Sarkozyho stylem a jehož uvážené vystupování v debatách dává naději, že se na francouzskou politickou scénu vrátí kultivovanost a skutečná debata místo populistického štvaní jedněch proti druhým. Nejeden volič Sarkozyho si sice posteskl, co že je to za Francii, když na Bastille, místě oslav vítězství socialistů, vlají v davu kromě francouzských i evropské, alžírské nebo turecké vlajky a i umírněná pravice hned začala křičet, že by to měl Hollande nějak zdůvodnit a reagovat na to, doufejme ale, že se poté, co Sarkozyho politika vynesla na 18% pravicové extremisty Front nationale, vrátí Francouzům zdravý rozum a uvědomí si, že najít dneska "čistokrevného" Francouze je prakticky nemožné. A dokonce, že mají pravdu někteří myslitelé, kteří tvrdí, že Hollandův slib dát imigrantům, kteří žijí ve Francii déle než pět let, právo volit v komunálních volbách, je převrat stejného kalibru, jako bylo Mitterandovo zrušení trestu smrti.

Protože za Sarkozyho bychom se ho rozhodně nedočkali a já doufám, že se za Hollanda dočkám dokonce i francouzského občanství, abych mohla volit i ve volbách ostatních. I když se podmínky pro to stát se Francouzem za Sarkozyho značně zkomplikovaly. A co nezkomplikoval Sarkozy, zvládne francouzská ambasáda v Chile, kde stále u ledu leží naše složka o uznání manželství. Poslední zprávy bylo zmatené volání "jste si jistí, že jste nám dali váš oddací list, protože my ho nemůžeme ve složce najít?!" a bylo naštěstí vyřešeno mým prohlášením o tom, že "jsem ho naposledy viděla u sekretářky na vrátnici", kde se i po třech měsících oddací list skutečně našel.

Zatímco ve Francii tedy vdaná pořád ještě nejsem a nejspíš ještě dlouho nebudu, v Čechách mi už dávno vystavili oddací list, jak jsem vám psala, a začalo tedy klání s místními zastupitelskými úřady o nový pas. Jak se žádostí, tak pro nový pas, se musí osobně a na nově přímo ambasádu, nikoli jen na konzulát, což znamená jet dvakrát do Paříže. Celou proceduru není možné absolvovat přes konzulát jako dřív, řekla mi ochotná paní v Paříži, protože z úsporných důvodů nejsou konzuláty vybaveny terminály na vydávání biometrických pasů. Naštěstí se mi podařilo sehnat jízdenku za pouhých 100 eur místo obvyklých 200 a naštěstí ležíme nedaleko koridoru TGV, takže jsem, při troše přivstání v 4:30 ráno, mohla do Paříže na den a ušetřit tak za hotel, abych mohla tu sofistikovanou mašinu na biometrické pasy vidět na vlastní oči. V jedenáct jsem vzorně stála před ambasádou, která úřaduje pouze dopoledne, a k mému překvapení jsem konstatovala, že na přepážkách úřednic jsou místo blikajících světýlek futurismu oslintané propisky na provázku jako za mého dětství. Dostala jsem k vyplnění formulář, který byl, abych nepomlouvala, nikoli nacyklostylovaný, nýbrž jen maličko nakřivo okopírovaný a propiskou olepenou potem stovek poutníků za pasem jsem vyplnila údaje o své osobě. Tak kdepak je ta mašina, kruci, pomyslela jsem si, snad mi ji nakonec přece ukážou!? Nevzala jsem si pouzdro na čočky!, napadlo mě úzkostlivě, když jsem si vzpomněla, jak jsem v NCIS viděla jak Gibbs otevírá dveře pomocí sejmutí identity z rohovky.

"A teď vám sejmeme ty otisky", řekla paní a ukázala na malou krabičku s červeným světýlkem, jakou mají na ověření vaší identity v každé chilské zaprášené nemocnici. Žádné modré obkroužení rohovky, žádná světýlka, hologramy, obtiskla jsem střídavě jeden ukazováček a pak druhý a šmitec. Paní mi oznámila, kolik mě bude nový pas stát a řekla, že zavolá, až bude hotov a budu si pro něj moct za dalších 100 až 200 eur přijet. Doufám, že v té době se ambasáda vybaví alespoň samootevíracími dveřmi a jezdicími schody, protože když to tedy srovnám s výletem do Prahy na základní škole, moc se zatím s technikou nepředvedli. Ale uznejme, že alespoň na konzulátech teď nejsou státem placení úředníci zbytečně přetěžováni úřednickou agendou, což jistě přispívá k jejich dobrému zdraví, a vláda tedy jistě ušetří alespoň na zdravotní péči.

Kromě dočkání se nových českých dokladů (procedura s občanským průkazem začne myslím ještě před Vánoci, až budu mít platný pas a čas jet do Čech) a francouzského občanství také doufám, že se ještě za Hollanda dočkám funkčního konta v bance. Jestliže moje staré konto nejde už třetí měsíc stále zavřít, aniž bych ho přitom ale mohla používat, nové v jiné bance zase nejde otevřít. A opravdu pracující úředníci, bez kterých by se banka pod nájezdem zlotřilých migrujících klientů chtějících si k nim nechat přicházet bůh ví za co získané peníze, o nichž nikdo navíc neví, zda vůbec kdy přijdou, jistojistě položila, už měsíc odmítají potvrdit otevření mého nového konta. Jen zlotřilý klient ví, že na neotevřené konto nepřijdou peníze zcela jistě nikdy a pomalu ztrácí v onom mumraji trpělivost. A je zvědav, kterak to poštovní banka vlastněná samotnou La Poste udělá, aby v situaci hodné chytré horákyně svalila vinu na jeho stranu, když se pustí do tvrzení, že podle jejich údajů mi už dávno poslali poštou žádost o doplnění Hvězdopravcovy a mojí složky a že to není jejich vina, že onen dopis zřejmě nedoručila...pošta La Poste.

Kdo tedy rozhodně opravdu pracuje, jsem nezaměstnaná já, která mezi psaním motivačních dopisů, posíláním životopisů, vybalováním a přesouváním krabic, domácností  a vyběháváním nejrůznějších papírů, pečlivě sleduje, kontroluje a urguje úkony ospalého popleteného aparátu bank, státních úřadů, univerzit a pojišťoven, jejichž trávicí systém zdá se trpět chronickou zácpou. Zácpou s občasným ublinkáváním natrávené potravy tu na zapatlané a vytahané pyžamo a tu přímo na stříbrný podnos, na němž byla potrava naservírována spolu s několika úsměvy jako švestičkami ze zahrádky, aby byl pacient, pardon, aparát, vlídný a v dobrém rozmaru. Jen děkuju, že Sarkozymu neprošla drzost politiků našich, kteří lidi bez práce považují automaticky za lenochy a zločince okrádající stát, a chtějí po nich tedy, aby pracovali zadarmo a "udrželi si tak pracovní návyky".  U nás, zdá se, lidem zdeformovaným komunistickými slogany o "příživnictví"a "pracovní povinnosti" Nečasova slova o "nemakačencích" znějí jako známý refrén, a tak ho zpívají dále, a je jim úplně jedno, kde ta slova slyšeli dříve, i když budou jinak křičet, že to, co jsme tu měli, bylo celé špatně a že to byla diktatura.

A tak nám šustí a sviští květen k dalšímu svátku a já doufám, že brzy zbyde trochu času na promazání kol a nafouknutí duší, že se mi ve změti krabic v garáži podaří objevit, kam mi stěhováci zabalili letní sukně a trička a že tu v Provence budeme moct začít žít tak, jak si to představují katalogy cestovních kanceláří.

Za okny poupata vystrkující levandule mi tvrdí, že už to bude brzy.

15 komentářů:

  1. možno by pomohlo nové dobytie bastily v lete.. :)
    je však možné aj to, že by sa nič podstatné nezmenilo a nikto by si to dobytie bastily nevšimol - ani stará dobrá "mimi peau de chien"...

    OdpovědětVymazat
  2. Odpovědi
    1. áno. tá dobráčka, ktorá obšťastňovala obyvateľov toho bohumilého sociálneho ústavu..
      priznám sa, že mimi, alebo lily, by sa mi pozdávalo viac. ja však nie som parížan a nemám právo meniť text historickej ľudovej piesne.

      Vymazat
    2. :-) a, vida, to jsem se neco priucila, historie nebyl nikdy muj velky konicek :-).

      Vymazat
  3. Zdravím ze státních svátků na severu! My sice nemáme volno ani 1. ani 8., ale stejně nemine týden, aby se nějaké ty prázdniny neobjevily:-)
    Jsem ráda, žes zmínila komunistickou rétoriku českých politiků, skoro jsem měla pocit, že jsem jediná, kdo si toho všimnul:-)
    Jsem taky zvědavá, co vám přinese nový pan prezident. Tady teda změna vlády na levicovou nic moc nového nepřinesla, jsou úplně stejně bezradní jako ti, co tam byli předtím. Jediné kvalitativní zlepšení pro mě je v tom, že se za všecko nedává vina imigrantům...:-)
    Přeji pevné nervy při boji s byrokracií. Co takhle zkusit jinou banku?

    OdpovědětVymazat
  4. Vy mate v Dansku levicovou vladu? Aha, no vidis, ja jen vim, ze mate silnou extremni pravici (o tom se ve Francii hodne mluvilo v souvislosti se skorem Marine Le Pen). Jinak nevim, co tak moc muze levice v soucasne dobe zmenit, ale signaly jsou velmi dobre a tesi me. Uz fakt, ze novy prezident neni narcis je uleva a jeho odpoved na otazku, zda je "stastny", ze se stal prezidentem, je, ze nevi, proc by mel byt "stastny", protoze to nebere jako dosazeni nejake mety v kariere, ale jako ukol a sluzbu ve slozite situaci, to je velka zmena. Osobne se mi Hollanduv styl velmi libi, a tak trochu mi pripomina Havla. A jsou i slibne signaly, ze se bude zastavena Sarkozym podporovana privatizace mnoha sluzeb ve zdravotnictvi a hlavne skolstvi, plus bude udelana rychla zmena odchodu do duchodu pro lidi, kteri zacali pracovat pred dosazenim 18-ti let (aby mohli do duchodu po 41 letech prace, ne, jako to zmenili za Sarkozyho, jako vsichni v 62) atd. atd. Vazne mi smer, jakym se to tu obratilo, dava velkou nadeji, ne proto, ze je to levice, ale proto, ze se mi zda, ze soucasna vlada ma vedomi zavaznosti situace, v niz Francie je, a zaroven zavaznosti situace, v niz jsou jeji obyvatele. Pritom v debatach o "stavu ekonomik" to druhe obvykle vubec neslysime.

    Jinak, co se tyce banky, jinou zkusit nejde, protoze nas i ty dve banky, kde ma Hvezdopravec uz konto a u jedne dokonce splaci hypoteku, odmitly jako neduveryhodne a odmitli nam konto zalozit! Nase neduveryhodnost se pritom odviji od toho, ze mame jinou adresu na danovem priznani, na jine bydlime a na jinou jsou Hvezdopravcovy vyplatni pasky. La Poste je banka, ktera sbira pripady jako my....ale zda se, ze i pro ne jsme orech :-). Myslim, ze pro ceske uzivatele zvykle otevrit si konto stejne jednodusse jako koupit si rohlik je to nepochopitelne, ale tohle je proste mistni byrokracie, kde se musite neustale prochazet se starou fakturou v kapse jako dukazem, ze nekde bydlite....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady byly volby v září a po deseti letech se vyměnila vláda. Některé věci se pravda změnily okamžitě k lepšímu (například podmínky pro přistěhovalce, nebo zrušili šikanu rodin s více jak dvěma dětma, páč dřív člověk na třetí a další dítě nedostal přídavky), ale takové ty důležité jako třeba nezaměstnanost, zdravotnictví, doprava, slučování škol a nemocnic (což je podle mě příšerné zvěrstvo, kterým se akorát vyhodí ještě víc peněz) a tak podobně, tam jsou úplně bezradní... Já nevím, že se nezeptají mě, bych to vyřešila hned:-D
      Jinak zdejší xenofobní strana není pravicová. To je právě čistě populistický výplod zaměřený především na důchodce, kterým slibuje dobré zajištění ve stáří (brzký důchod, vysokou penzi, výbornou péči) a na sociálně slabší osoby (obdobně) no a potom tam mají takovou chytrou větičku v programu, jako že je pro ně nepřijatelné, aby se Dánsko stalo multikulturní společností... Paradoxně ačkoliv jsou hodně levicoví, tak podporují pravicové vlády, páč tam se jim lépe prosazují jejich xenofobní názory.
      Každopádně držím Francii palce. Taky se mi na ni kouká líp, když tam nezaclání Sarkozy. Upřímně mě teda zajímá, co se bude dít na dohodách s Německem a EU.

      S těma bankama to teda máte veselé. Tady to taky není taková sranda, ale já teda konto zatím mám:-) Btw. v Česku je zase problém cokoliv zrušit. Ruším teď české konto a český telefon a zatímco tyhle procedůry trvají v Dánsku třikrát kliknout myší na internetu, v Česku je to skutečné dobrodružství:-)

      Vymazat
    2. Aha, takova "narodne socialisticka" strana. Tady meli taky jednoho takoveho kandidata, uplne jsem zirala, co byl schopen vypustit z ust. Dostal neco pod 2%. Ale myslim, ze navzdory onomu "socialismu" byl jasne zarazen nejen jako extremista, ale i jako pravicovy extremista. Mimochodem, i Le Penova ma plna usta nezamestnanosti a socialnich reforem, neprijde mi, ze by se to pravicovym populistum vyhybalo, jen s tim rozdilem, ze jsou to reformy pouze pro "nasince".

      Uvidime, co Francie vyjedna s Nemeckem, ale pravda je, ze nejen Hollande, ale i mnoho ekonomu tvrdi, ze skrtaci politika nestaci, coz je mimochodem jasne na priserne situaci v jake je Spanelsko. Bylo o tom nekolik zajimavych clanku v Respektu, ktery navzdory sve tradici podezirat vsechno levicove Hollandovo volani po prorustovych opatreni a zpomaleni skrtu spise chvali (kdyz tedy nepocitam Machacka...). Kazdopadne, ja mu fandim, Nemecko mozna skrtat muze, protoze je jednou z mala ekonomik, ktera i tak roste, ale u ostatnich zemi to vypada spis jako priskrcovani az duseni.

      Ale kazdopadne, i kdyz se treba nebude moc veci moct hnout, jiste se hne alespon imigracni politika, kterou Sarkozy vyhrotil do extremu, ktery nemel ani hlavu ani patu. Asi pul roku pred volbami zacal dokonce volat po snizeni na polovinu legalni imigrace, tj. prakticky hlavne studentu, privdanych a prizenenych lidi a lidi z EU.

      Jinak, co se tyce bank a telefonnich spolecnosti, trocha cestovani pekne ukazuje, jak jsou vsechny ty sluzby postavene uplne neracionalne: proc kdyz to jde v jedne zemi tak jednodusse, nejde to tak vsude? Zda se, ze navzdory velke nezamestnanosti je porad spousta neschopnych lidi v pracovnim pomeru :)))).

      Vymazat
    3. No jo, je nejvyšší čas najmout nás nezaměstnané, abysme to těm zaměstnaným vysvětlili, jak to mají dělat:-D
      Vážně, momentálně stojím před dilematem změny telefonního operátora a po předchozích zkušenostech tak nějak ztrácím odvahu...
      Sarkozymu se nelíbili studenti a lidi z EU? Tady je to naopak, páč proti EU se nedá nic dělat, všichni ostatní jsou právě ten odpad, který je třeba nepouštět do země. I když se domnívám, že kdyby mohli, zrušili by členství v EU všem na východ od Východního Německa...
      O Španělsku jsem taky něco málo četla a vážně doufám, že nedopadne stejně jako Řecko. Osobně se mi vůbec nelíbí myšlenka, že se někde v Německu rozhoduje o politice suverénních států na základě jejich ekonomické situace. To mi nepřijde dvakrát demokratické. Když teda pominu tu štvavou kampaň, kterou to celé provází, tak jsou to především Němci, kdo na Řecku vydělával, tak ať se teď nediví, že jejich supervýhodné investice nevyšly... Uf, ale to bych se asi rozčilila na téma, o kterém toho moc nevím:-) Stejně tak mě pobavilo, když onehdá v rádiu vykládal jeden dánský politik o tom, jak to ta vláda v Česku dobře vede a měli bychom si z ní vzít příklad:-D Tady je vidět, že když člověk kouká přes hranice, tak se ztrácí v neznalosti skutečné siutace:-)
      Jinak si teda myslím, že voliči extrémní pravice se vyeliminují časem, páč typicky to jsou lidi, kteří v životě žádného cizince osobně neviděli a těch bude logicky čím dál tím míň:-)

      Vymazat
    4. Telefonni operatori fungujou jak ve Francii, tak v Cechach, mnohem hur nez v Chile, to je svatosvata pravda.

      Sarkozyho prohlaseni pro snizeni legalni imigrace a jeho honeni cisel slo jasne presne proti lidem jako jsem ja, kteri se expatriuji kvuli studiu nebo praci,a pak mozna zakoreni... V Hvezdopravcove byvale laborce napriklad nedostal vizum prijizdejici dokotrand z Ukrajiny (ja vim, ze to neni Evropa, ale doktorand je normalne student a ve vetsine civilizovanych zemi by nemel mit s vizem problemy), a to proto, ze prefektura odmitla se vubec zabyvat jeho zadosti: tvrdili, ze ma odjet zpet na Ukrajinu a zadat odtud. Samozrejme, ze je to nesmysl a pouze zpusob, jak lidi odradit a snizit cisla ve statistikach vydanych viz. Sef laborky se nakonec sebral a dotahl to az k prefektovi, ktery nakonec rekl, ze ma pravdu a vizum vydal. Ale kolik studentu ma takove stesti, ze se za ne postavi sef laborky? I ja sama jsem podle stavajicich zakonu (prijatych na omezeni legalni imigrace) vyhostitelna po sesti mesicich bez prace, a to presto, ze vlastne nikomu nevadim: zadne socialni davky neberu a muj jediny prijem je z mych odvodu na socialni pojisteni, ktere jsem statu dala behem ctyr let prace. Praci hledam usilovne a jsem ochotna dojizdet denne po celem regionu....ale i Francouzi psychologove casto hledaji treba rok. Jenze jako cizinec nemas narok.

      Spanelsko se predevsim v te situaci, kde je, ocitlo uplne kvuli jinemu mechanismu nez Rekove, jejichz vlada skutecne nezodpovedne utracela (to jiste potvrdi i Paja Ostrovanka). Spanelsko ma problem kvuli propadu statniho dluhu zavinenemu ekonomickou krizi (ne, ze bych tomu nejak extra rozumela, ale chapu, ze ten propad byl zavinen prudkym zvysenim uroku). Pokud ekonomika dale stagnuje, uroky rostou a roztaci se spirala, ktera krome prudce vzrustajiciho zadluzeni hlavne nici zivoty stovek tisicu lidi. Jen v Chile kolik je mladych Spanelu, kteri nemaji ve Spanelsku praci! V nasem dome v Bellaviste byl par architektu a druhy par programatoru, dalsi par (programatorka plus manazer) jsme potkali nahodou jednou na dovolene, ale celkove je vzdelanych mladych lidi, kteri prchaji, spousta. A to je spatne, a nechci slyset argument, ze je to tim, ze prilis mnoho lidi studuje: kdyz je nekdo schopen se prosadit v Chile, neni to tim, ze by byl ve sve zemi neschopny, prizpusobit se tamni kulture je poradny orisek.

      Jinak ja uz to "ve Finsku je to napriklad"...."to v Dansku treba..." tak drahe nasim novinarum a politikum poustim jednim uchem tam a druhym sem, at radeji rovnou opiraji sve argumenty o zemi zaslibenou. Koukat pres hranice bez znalosti situace je opravdu vzdycky hrozne zkreslujici.

      Jo, a jeste k extremni pravici: bohuzel se bojim (a nejen ja, ale i kolegove sociologove), ze znat nejakeho cizince vubec nefunguje jako prevence. Soucasna krize evidentne nahrava hledani obetniho beranka a nemala cast lidi, ktera voli FN ve Francii, ma nejakeho cizince treba i primo v rodine, nebo jsou sami potomci imigrantu (jen pro ilustraci, napriklad jeden volic FN, ketreho jsem mela moznost poznat, mel za zenu Vietnamku, dalsi, kteri mluvili v televizi, meli snachu z Konga....). Jenze maji pocit, ze se mezi temi dobrymi cizinci, co maji doma, a temi, co za to vsechno muzou, protoze nepracuji, vysavaji statni system a zvysuji kriminalitu, bude delat rozdil. Presne, jako si to mysleli lide pri nastupu NSDAP. Staci zkratka oznacit vinika a stvat lidi, kteri samozrejme nikdy nebudou fungovat racionalne a kteri si navzdory vsemu mysli, ze svet je v zakladu vzdycky spravedlivy a bezpravi ze, pokud uz k nemu dojde, ze se da napravit a vysvetlit. Chyba lavky. Takovi pak chodili vysvetlovat na gestapo, ze se stal omyl a skoncili sami v lagrech...

      Vymazat
  5. francúzsko má aj vyše 6 miliónov mohamedánov a tí tiež občas dokážu zamiešať karty..
    bude to mať nový prezident ťažké a obyvatelia tiež.

    OdpovědětVymazat
  6. Nevim, zda jsou muslimove nejak organizovana politicka skupina, spis ale myslim, ze ne, alespon jsem tu nezaregistrovala zadnou "muslimskou stranu", ani stranu, ktera by se pokousela nejak muslimy populisticky nalakat a zneuzit.

    Kazdopadne jen tezko odhaduju, co presne mas tim michanim karet na mysli, tedy krome toho, jak tu populisticke smesovani zcela odlisnych kategorii muslim-Arab-imigrant vede k jednoznacnemu zneuzivani tohoto oznaceni do podoby "toho, kdo je vinen" a k narustu extremni pravice, coz jiste s politickymi kartami znacne micha a bude s nimi michat i ted, behem voleb do parlamentu. A chapu, ze narust extremni pravice na 18% vypovida jasne o tom, ze to obyvatelstvo nema lehke.

    Jinak, odkud mas to cislo? Dle dostupnych udaju z roku 2010 (http://fr.wikipedia.org/wiki/Islam_en_France) praktikuje islam odhadem 2,1milionu obyvatel Francie (nevim dost dobre, zda mluvime o Francouzich, nebo "pouze" o obyvatelich, tedy o lidech majicich jinou narodnost a tedy bez volebniho prava).

    OdpovědětVymazat
  7. to číslo zaratúva všetkých obyvateľov vo francúzsku, ktorí predstavujú predvoj z afriky a bl. východu a ich potomkov. nebohý šéf lýbie sa bol vyjadril, že islam dobyje európu bez boja, len imigráciou a množením, počas niekoľkých desaťročí.. tak sa mi vidí, že tu nepomôže ani druhá reconquista - asi chýba novodobá izabela kastílska a ferda aragónsky..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pozor na miseni slov, Ele, ze se nekdo narodil v Africe prece neznamena, ze je muslim...a proc by neco mela byt pravda jen proto, ze to pravil sef Lybie, zvlast, kdyz se jednalo o totalniho cvoka? A jakou to ma navic souvislost s volebnim pravem imigrantu v zastupitelskych volbach? Dva miliony muslimu v sedesatimilionovem narode...A i kdyby, mame rezignovat na nasi kulturu (tj. kulturu demokracie), jenom proto, ze se bojime, ze by vyhral nekdo, kdo se nam jako kandidat nelibi? Odkdy potomci nekriticky prebitaji hodnoty a vyznani rodicu, kdyz nekdo argumentuje tim, ze za par generaci to bude tak a tak, jako kdyby rezignoval na moznost jakehokoli vyvoje? Proc se predpoklada, ze deti muslimu budou i v treti generaci porad muslimove? A i kdyby, co je nam do toho, v co kdo veri, kdyz respektuje zakony zeme, v niz zije? Copak verit v Boha znamena byt automaticky blb neschopen rozeznat populismus a nechat se zneuzit?

      Nevim, zda se mi, ze jedine, v cem podobny argument zatim micha kartami, je narust extremni pravice, a za tim ucelem se take podobne reci siri a neschopnost rozeznat populismus se rozhodne nevaze tedy na viru v Allaha, rekla bych. Za svuj zivot ve Francii jsem potkala nescetne nejruznejsich potomku imigrantu z Afriky a to, co se prodava pod klise "muslimizace Evropy prostrednictvim imigrace z Afriky" se v tomhle kontextu jevi presne tak, jako kdyz se nekdo boji o pripojeni vychodni Evropy k "Evrope", protoze je ve "vychodnich zemich" v jednom kuse valka. Neznalost a skatulkovani druheho je tim nejvetsim nepritelem demokracie, ne islam.

      Mimochodem, pri zmince o spanelskych "hrdinech" mi rozhodne nechybi krestanska bigotnost a pocit nadrazenosti celemu svetu, kteri ve jmenu Boha nechali pachat zverstva, o nichz je mi i spatne cist, na kontinentu, kde jsem stravila posledni tri leta (a pravda je, ze co to byla konkista je dobre videt primo tam odtud....z Evropy je tezke si to predstavit).

      A na zaver, abych rekla neco o tom, ze snaha premyslet nad vecmi a neprebirat je nekriticky neni intelektualni mirkodusinovske cviceni odtrzene od "reality", podivejme se, jak trapne se citi ted ceska verejnost pote, co ji cast demonstrovala proti Romum kvuli napadeni chlapce v Breclavi a vetsina ji omila donekonecna klise o nepracujicich, zlodejskych Romech na socialce. A kdyz pak slysim hlasy, ze za to muze ten chlapec (protoze si to vymyslel a lhat se nema....a pak zrejme take donutil ty nebozaky Cechy demonstrovat...), rikam si jen, jaky ze jsme to narod chudacku, ze nam porad nekdo tak strasne ublizuje a chysta nam lep, na nejz se my, simplius simpliciove, v nasi nevinnosti vzdycky chytime. Z celeho vykladu ceskych dejin (ktery je pro mnoho lidi stale jediny mozny) sviti tahle nase tendence stavet se vzdy do pozice obeti. Co takhle zamyslet se nad tim, jestli my sami na nasem zavedeni do problemu nemame nejaky podil?

      Vymazat