čtvrtek 28. března 2013

Jak vznikla pohádka O chytré horákyni

Francie je země s druhou nejvyšší natalitou v Evropě. Plodnější než Francouzi už jsou jen Irové, což je vzhledem ke katolictví jejich země a z něho vyplývajícího zákazu potratů a celkovým postojům k antikoncepci bráno Francouzi zakládajícími si na laickém státu a volnosti, rovnosti a bratrství jako téměř soupeření nefér. Irové mají zkrátka děti proto, že poslouchají církev a pořád u nich prší, tak co by také měli v tom nečase dělat, myslí si jistě nejen Provensalan. Zato Francouzi, ti mají dobrou propopulační politiku, říkají pak ve zprávách, když se chlubí statistikami. Jak to je přesně je k delšímu zamyšlení, ale já bych s vámi spíš chtěla sdílet, jak je to očima Češky, která snad ve svých pětatřiceti konečně přispěje k tomu, aby se Francouzi dále mohli naparovat nad svými pěknými statistickými výsledky. Jako kompenzaci za takové nahrávání cizímu týmu se pokusím vyjednat, že pokud bude Gecková jednou šampion na lyžích, bude závodit za české barvy.

"Těhotenství není nemoc", myslí si zřejmě Francouzi a místní objednací lhůty k lékařům podle toho vypadají. A tak ještě, než zmatená Češka dostane nápad dojít pro radu alespoň k obvodnímu lékaři, začne se na ní hrnout moře rad z internetu a od dvou kamarádek, které o Několikabuněčném vědí a kterých se zmatená Češka potřebuje zeptat.

Dobře, s alkoholem končím, to vím, nakonec, ono bezalkoholické pivo není až zas tak špatné. Kamarádka se významně odmlčí - v nealkoholickém pivu je jak známo zbytkový alkohol -  a zmatená Češka s hrůzou zjistí, že i na nealkoholickém pivu je ikonka s přeškrtnutou tlusťoškou s culíkem, znak to, že tento produkt není pro těhotné. Protože to všechno chce dělat dobře, zbytek dne pak stráví hledáním opravdu nealkoholického piva, což je jedině 0,0% Bavaria, kterou naštěstí mají v místním supermarketu, ale která nemá s pivem vůbec nic společného. Nu což ale, do kytek tedy s alkoholem.

Zmatená Češka ale postupně zjistí kromě alkoholu by měla vyřadit z jídelníčku také sušenou šunku a uzeniny, syrovou zeleninu a ovoce, které se neloupou, tedy pokud není odvážná a nerozhodne se, že je bude jen do běla drhout a zbaví je tak všech bakterií toxoplasmózy, proti níž není ani po třech letech pojídání hala bala umytého ovoce na trhu v Santiagu promořeného toulavými kočkami imunizovaná, dále by měla zapomenout na požívání jater, plodů moře, svých oblíbených krvavých steaků, tiramisu, těstovin carbonara, čokoládové pěny, všeho, co obsahuje krém, sýrů z nepasterizovaného mléka a raději i pasterizovaných jako Camembert nebo mozzarella - při procházce mezi regály se sýrem tak zmatené Češce mimoděk vyvstane replika jednoho francouzského kamaráda žijícího léta v Praze "už jsem na tom tak špatně, že považuju Veselou krávu za sýr" - a na vrch by pak měla zapomenout i na kávu. "A čaj jsi pila?", zeptám se tedy rozpačitě oné kamarádky, která celý tenhle výčet zahájila jednou z variant na "těhotentství není nemoc". "No, řekněme, že jsem během těhotenství měla děsnou spotřebu roibosu", zazubí se kamarádka: "To je blbý, že ho nesnášíš." "Hlavně ale jezte vyváženě", přečtu si později na internetu, kde se zoufale pokouším najít, jestli se opravdu tohle všechno nesmí, a zároveň si u doporučení "myjte ledničku každé dva týdny, abyste zabránili šíření pro fetus smrtelně nebezpečných bakterií listeriozy" položím otázku, zda to má ještě nějaký smysl poté, co se celý první měsíc těhotenství pokoušela otrávit Několikabuněčného ve svém břiše ledničkou, která se neumyla už dobrého půl roku, tj. od doby, kdy ji máme.

U dalších hygienických opatření pak začnu uvažovat rovnou, kolik prvorodiček zemře ročně na otravu Savem.

Ale nemyslete si, že vás z toho všeho humor vyseká. Nevyseká vás z toho nic, protože máte najednou zodpovědnost a nechcete to zvorat a co kdyby náhodou měli pravdu. Při pohledu na zavánějící Banon obalený v kaštanových listech, který jste ještě před týdnem, neznalá svého stavu hltala nestarajíc se dokonce ani o to, že proti vašemu dechu je pak i po žvýkání neutralizujících Orbitů a vyplachováním zaručeným Listerinem chemický Ali učiněný žabař, vám najednou před očima vyskakují palcové titulky bulvárního deníku Vaše vina "Zahubila dítě vlastní nenažraností" či "Plod agonizoval dlouhé hodiny poté, co nezodpovědná matka požila šálek čaje".

A přitom je to nakonec ona tolik haněná nenažranost, která vás z toho dostane. Po pár dnech požívání nepoživatelného gumového ementálu, balené šunky a předpisového jezení jediného jídla na jídelníčku, na které sice vůbec nemáte chuť, ale které splňuje všechny hygienické předpisy a normy, toho s trochou štěstí budete mít dost, což je pravděpodobně to, co vám zachrání zdravý rozum. Hned, jak ho pustíte ke slovu, vytanou vám na mysli zázračné otázky: "Jak to, že jestliže nesmím Camembert proto, že můžu kvůli oslabené imunitě dostat listeriozu, smějí jíst Camembert staří lidé a děti?" a s chutí si dáte Camembert, zvlášť poté, co zjistíte, že poslední epidemie listeriozy, celých 200 nakažených, bylo ve Francii v roce 1999 a ještě ke všemu byla zrdojem industriální paštika. "Jak to, že Indové nemají všichni rozštěp páteře?" a v klidu si dáte pořádně silný čaj, neb máte tlak stejně jako morál v ponožkách a bez kávy a čaje vám hrozí jedno z dalších nesmírných nebezpečí, tj. pád, přinejmenším do deprese. A pak už to jde lehko: "Jak to, že jsem nikdy neslyšela, že by někdo dostal salmonelózu z creme brûlée?", řeknete si, když strkáte váš oblíbený, přísně zakázaný, dezert do trouby a odtud je už jen krůček k tomu, abyste konečně na německých webových stránkách zjistili díky vaší oprášené němčině, že takový trochu zčernalý banán nebo pár dní otevřený džus v ledničce má přibližně tolik alkoholu, jako nealkoholické pivo a začne se opravdu blýskat na lepší časy.

Právě včas, protože přichází chvíle, kdy sdělíte radostnou novinu světu a rady a doporučení se začnou hrnout všemi neucpanými otvory jako povodeň. Sotva zacpete díru "No, to je pěkný, že máš pořád hlad, ale dávej pozor, ať moc nenabereš, pak to budeš těžko shazovat" vaše dobrá vůle odpovídat na společensky najednou zcela přijatelnou otázku: "A zvracíš?" slovy "Ne, ale mám pořád hrozný hlad" ochabne, a tím se otevře otvor "Ježíš, ty vůbec nenabíráš, jíš? Musíš jíst, i když nemáš chuť!!! Jak jíš?" A jakmile jíte, vynoří se najednou odněkud celá redakční rada Vaší viny a řekne: "No to bys neměla...no ale když už jíš nepasterizovaný sýr, tak ti to může být jedno", nebo "To Audrey, ta nepije vůbec žádný alkohol", kde máte akorát dost slušnosti na to, abyste neodpověděli, že dobře dělá, neb by mohla přijít o jeden ze svých tří neuronů.

Jez vitamíny, předejdeš tím vývojovým vadám. Nejez vitamíny, budeš mít moc velké dítě. Sportuj, ale neběhej, nejezdi na lyžích, nejezdi na kole, nelez na skály, neudýchej se, hlavně nedělej nic, co jsi nedělala dřív, co třeba jóga nebo akvagymnastika? a, no, tu jsi nedělala, ale hlavně sportuj, nejezdi autem, nelétej letadlem, dlouho nestůj, no já bych na tvém místě zašla k doktoru, nechoď k doktoru, akorát tam něco chytíš, ....a hlavně nezapomínej, že těhotentství není nemoc a už jsi byla u toho doktora? valí se na vás odevšad a vy začínáte chápat, jak vznikla pohádka o chytré horákyni.

Z pohádky od našich předků si buď můžete vzít poučení začít chodit v rybářské síti, s pouze jednou botou obutou a požívat nepoživatelné, což vám nepochybně stejně vynese titul blázna, nebo si od chytré horákyně vypůjčit raději její tvořivost, moudrost a humor. Naštěstí na to nejste sama, je na to také vaše Gecková, která nadšeně kope po pozření zakázaného camembertu a ještě nadšeněji po creme brulee, najednou zpozorní, když si to pomalu sjíždíte prašanem  až po kolena a ji to pomalounku kolébá, a dalšími kopanci vás pak upozorňuje, že je kabrňák a je schopná rugbyových zákroků proti pupeční šňůře i na 2500m nadmořské výšky. A je tu na to také Hvězdopravec, který tajně umyje salát u Drahématičky a když mi přinese k televizi nealkoholické pivo, diskrétně z něj sloupne růžek s přeškrtnoutou tlusťoškou. A náš pan doktor, který chválí vždycky, když není nezbytně nutné dělat něco jiného. A ti, kteří drží rady statečně za zuby a nedávají je, dokud se nezeptáte. A Hvězdopravcova šestaosmdesátiletá babička, matka tří dětí, která trochu špatně slyší, a když konečně zaslechne, že nesmíte vůbec žádný alkohol, překvapeně vyjekne: "Žádný? Říkala jsi žádný? No prosim Tě..." a vám dojde, že lidstvo neexistuje jen posledních třicet let. "Hm, možná proto to jde s lidstvem tak z kopce, že to teď přežijou i ty, co by se jinak udusili peřinou", řekne Hvězdopravec opovrživě, když mu ukazuju spací pytel z bazaru, který  je tím jediným, do čeho je možné děti dávat, aby ve Vaší vině zase neměli o čem psát.

A tak věnuju tenhle příspěvek všem, co si vzpomínají, jaké to bylo být poprvé těhotná, i těm, co jsou zrovna přímo v tom. A posílám vám písničku od Renauda, kterou mi včera přinesl z lezení Hvězdopravec. K čemuž připomínám, že já už nelezu, protože jsem nikde nesehnala těhotenský sedák, který přesto existuje. A jedna rada k tomu: V těhotenství je lezení výborné na posilování svalů pánevního dna. Zkrátka, když si dáte tu práci a chvilku hledáte, nenajdete radu, k níž by neexistovala protirada.




11 komentářů:

  1. Jezis, ten zacatek je TAK vystiznej! :) Ta panika! Ja jsem teda zustala prakticky bez alkoholu. Nasla jsem nealkoholicke vino (0,5% alkoholu), neni to vino, ale prodavaji to ve vinne lahvi, tak mam aspon takovou iluzi :)
    Skoda, ze jsem neco podobneho necetla, kdyz jsem cetla ty texty o tom, jak se nemi jist uzeniny, pokud nejsou alespon prevarene v mikrovlnce, a plisnove syry uz vubec ne! A hlavne nejist tunaka!
    Tak jidelni paniky uz presly, ale nejak je nahradily jine paniky a pripada mi, ze ted uz porad budou nejake paniky, jestli tohle nebo tamto delam spravne. Ale on si asi clovek zvykne.

    OdpovědětVymazat
  2. :DDD, tak tunaka jsem neslysela, ze se nesmi, kruci, to mi uteklo, ale ted mi doslo, ze jsem zapomnela do vyctu pridat jeste zmrzlinu, jo, a uzeniny ve Francii tedy ani z mikrovlnky ani z mrazaku! Zda se, ze v kazde zemi umiraji embrya a fetusy na jine materske hrichy, asi to bude kulturne podminene :).

    Opozdene posilam gratulaci, rychlym pohledem na tvuj blog chapu, ze rovnou dvojitou (coz je tez gratulaci nekonecnou, protoze tedy i s jednim je to metro dost precpane, vubec nevim, jak se muzou slozit dve), pro same cteni o zakazanych potravinach a stranek o tom, ceho vseho se vyvarovat vubec nectu posledni dobou zadne blogy, ale uz se tesim, az prelouskam cele tvoje tehotenstvi :). Navic na tom musis byt tak nejak jako ja, na zacatku tretiho trimestru?

    Tak at to u vas dobre jde!

    OdpovědětVymazat
  3. I ty ostudo! Nesledujes kolegyni v nouzi :) O zmrzline jsem neslysela, ale jinak vsechno potvrzuji, nepasterizovne syry, alkohol, ruzne bylinky (to je specialita Ceska), syrove maso nebo vejce nebo vlastne cokoli, ryby (krevety treba muzu) - ty ryby jsou pry proto, ze v tele ukladaji rtut a konkreten tunak je desne velkej a uklada si rtut dlouhodobe.

    Jinak ano, jsem na tom podobne jako ty, vychazim-li z toho, ze mas termin nekdy v druhe polovine cervna, tak jsem zhruba o 14 dni zpozdena :) Tak pis castejs!

    A samozrejme, at pekne roste a nejsou zadne komplikace!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylinky jsou ceska specialita, to jo. Tunak bude asi americka. Pocitam, ze vzhledem k tomu, ze ani na jednom neni napsane, ze to nesmi deti do tri let, dal konzumuju oboji. Ve Francii jsou zase fora plna diskuzi "jak to prezit devet mesicu bez zmrzliny" a "snedla jsem cele Magnum a ted mam strasne vycitky, muze to nejak ublizit???", to je velky trhak tady. Skoro si rikam, ze preferuju doby, kdy se ty zakazy tvarily min vedecky a omezovaly se na "nesedte s prekrizenyma nohama, nebo si vase dite omota pupecni snuru kolem krku" (tuhle perlu traduji v Chile). I kdyz jsem si jista, ze to nicilo matkam dobrou naladu uplne stejne.

      Koukala jsem na Tvuj termin, jste zpozdeni asi o tyden a kousek, ale jak pises, termin je datum, kdy se vase dite s nejvetsi pravdepodobnosti nenarodi, takze bych rekla, ze jsme na to proste uplne stejne. Tesim se na dalsi clanky o Luise a Lotce!

      Vymazat
  4. Teda! Nechápu jak jsem vůbec mohla donosit zdravý dvojčata :o) Naštěstí sem tenkrát takovouhle hromadu zákazů nečetla. A blinkala sem asi 2x, to když sem si lačný žaludek nacpala slunečnicovými semínky a zapila to minerálkou...blinkala bych i netěhotná. A párkrát jsem si dala trochu červeného vína, na doporučení mého gynekologa, když prý nepiju pivo, tak alespoň červené víno. Neskutečně jsem ujížděla na bílém hroznovém víně.
    Tak hlavně přežijte všechny ty dobře míněné rady!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hehe, vas gynekolog by uz byl ve Francii bez licence, tady na vas kouka preskrtnuta tlustoska i z cokoladovych bonbonu a v cekarne ji maji vyvesenou snad vsichni doktori a porodni asistentky, byla tu na to pred par lety kampan nevidaneho rozsahu, i kdyz se vinari bourili a nechteli o tlustoskach na vinetach ani slyset (ze by se bali, ze jim klesne prodej?), ale maji smulu. Nedavno jsme o tom diskutovali s jednim vinarem, ktereho jsme potkali na horske chate. Mel s sebou lahev vlastniho vina, tak jsem ochutnala, jen tak na jedno povaleni po jazyku....coz je mimochodem stejna "davka" jako ten dousek, co vyvolal poznamku "To Audrey, ta nepije vubec zadny alkohol" jako kdybych prave vyzahla celou flasku. Inu, at clovek hleda nebo nehleda, anti-spatnamatka teroru se dneska nevyhne, vsichni to maji nastudovany, nacteny a radi to pismo svate kazou dal....

      Vymazat
  5. Ha haaaa:-D Za břicho se popadám! Já měla to štěstí, že když jsem poprvé otěhotněla, byla jsem na samotě u lesa, bez internetu, kamarádek a "dobrých" rad a zdravotnického personálu a tak jsem jedla, na co jsem měla chuť a jediná změna, která mi oproti běžnému životu připadala rozumná bylo, že jsem přestala kouřit.
    Ke konci prvního těhotenství jsem měla tak úchylné chutě, že jsem prakticky přežívala na Nutele (fuj), klobásách (po 25letech vegetariánství) a pivu (alkoholickém). Dospěla jsem k závěru, že alkohol v malých dávkách nemůže nikomu uškodit a že pokud hodlám porodit dítě pro české podmínky, musí mít řádný trénink:-) Třetí těhotenství jsem zas poslední měsíc (srpen) přežívala výhradně na zmrzlině, neb jsem v tom vedru nedokázala pozřít nic jiného...
    Nu, mám tři zdravé děti:-)
    Nedávno jsem četla článek, že i velká část gynekologů a porodních bab si myslí, že úplný zákaz alkoholu je zbytečný.
    Taky se ukazuje, že děti z velkých rodin a vesnic, kde není tolik času na hygienu, jsou zdravější než děti městské nebo jedináčci. Zdá se, že jsme to s tím "zdravým" životním stylem přehnali tak, že díky němu trpíme na alergie, nízkou imunitu a s ní spojené nemoci... ale to už je zase o něčem jiném:-)
    Každopádně přeju pevné nervy a zdravé mimino!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuju!

      No, to jsi mela stesti. Ja jsem to pekne podcenila, myslela jsem si, ze me ty vsemozny veci na internetu nezastrasi, no, a panika byla pekna. Nastesti uz je to dobry, nakonec asi jako kazdy neco dodrzuju, neco je, ono je asi jedno, jak si to clovek nakonec udela, hlavne, kdyz to prezije bez blazneni. Kazdopadne me zaujalo, kdyz o tom zpetne premyslim, jak mame celou horu vedecky se tvaricich mytu, a s jakym fanatismem je nekteri prosazuji, i kdyz se pritom jedna vlastne o ekvivalenty "nejez cibuli, budes mit chlupate dite". Mytem dnesni spolecnosti je, ze lze zajistit risk 0, kdyz se clovek dostatecne snazi a informuje. Od toho je jen krok k tomu, ze nestesti se stava lidem jen kdyz si nedaji bacha a uz jsou tu pocity viny "mela jsem na to dat pozor". No, tak jsme se kdysi smali Americanum, ze se za vsechno soudi, ze to tu mame v blede modrym....

      Jinak s tou hygienou je to taky tak, na vsechno se ma davat bacha, aby nahodou....no, myslim, ze z toho uz panika u nas nebude, s hygienou to u nas nikdy nebylo slavne a mam navic zkusenost ze Santiaga a s novorozenci tyden co tyden v zaplivane klubovne mistniho fotbaloveho klubu...mimochodem, lednicka je porad jeste inkubatorem pro listeriozu :). Ale ono si urcite pro tu paniku najdu neco jineho....

      Vymazat
    2. Ano ano, naše neurotická společnost si myslí, že může mít vše pod kontrolou a když náhodou nemá, považuje to za selhání... Jinak ty mýty jsou úplně všude, medicína, ekonomie, nedávno jsem koukala na dokument o kvantové fyzice a výsledný dojem byl ten, že učení pánové prakticky diskutují na témata typu kolik andělů se vejde na špičku jehly:-)
      Hlavní je, se z toho nezbláznit, všechny informace dělit dvěma a má-li člověk možnost, všechny tyto pověry mezikulturně srovnávat - ony se pak vyruší:-). Ale občas je to dost náročné... Já mám teda štěstí, že v Dánsku se to bere tak nějak hodně s nadhledem. Porodní bába mi nakázala akorát nepít, nekouřit, jíst vitamíny a jezdit na kole minimálně půl hodiny denně, dokud břicho dovolí (myšleno až do porodu, vždyť si můžu přenastavit řídítka):-)

      Vymazat
    3. Presne, to s temi andeli me pobavilo, ale clovek vazne porad slysi argumenty typu "pro me je to proste proti prirode" nebo "ale zdravy rozum prece rika, ze takhle je to nejlepsi". Ve Francii treba ted furt resi, kdo je zodpovedny za laviny v horach....zacalo to loni v lete kdyz na Mont Blancu pohrbila devet alpinistu a novinari informovali verejnost, ze v lete se nevyhlasuje stupen lavinoveho nebezpeci, tak to bylo halo. Ted porad rozpitvavaji kazdou lavinu, ktera kde spadne, jako ci to byla chyba. Podobne tragedie jsou hrozne, ale bohuzel neexistuje zpusob, jak se jim uplne vyhnout. Zakazat lidem chodit nekam, kde by se neco mohlo stat, samozrejme konci tim, ze clovek nesmi ani na ulici, jenze pak mu zase hrozi obezita a socialni izolace :). Samozrejme je nutne nebyt debil a neco o lavinach a snehu vedet (coz kdyz clovek slysi ty novinarske motance rozhodne nenastane), ale podobne debaty jen vytvareji klima, ze se vsechno da kontrolovat. Naopak, jen se vytvari falesny pocit bezpeci snimajici odpovednost z lidi, jako ze kdyz je stupen 2 nebo 3, tak se nemuze nic stat....jenze ono taky zalezi, kam kdo jde.

      To mate jinak v Dansku dobre, tady to moc s nadhledem neni, ale mozna je to taky moje chyba, ze jsem si myslela, ze se informuju a vyberu si.... Kazdopadne listerioza, toxoplasmosa, salmoneloza a fetalni alkoholovy syndrom na tebe koukaji na kazdem rohu uz v cekarne a jeste k tomu dostanes horu brozurek. Mimochodem, protoze nejsem imunizovana, navzdory svemu dosavadnimu zivotnimu stylu (no, sestrenka Barbara, ktera vyrostla na venkove, zije na farme a hygiena neni zrovna jejich hobby taky neni...), chodim jako vsichni co mesic na odber, jestli jsem tu toxoplasmosu nechytila. Ono to sice ma nejaky smysl, protoze by se to eventuelne dalo zalecit (jinak bych tam nechodila), ale stejne se pokazde citim jako u zkousky.

      Kolo je nahodou super! Ja tedy nejezdila, ale ciste proto, ze tady v tom nasem kraji je to s mistnimi ridici dost o hubu, ale kdybych byla v Grenoblu, tak nevaham. Mam dokonce zname, co jeli na kole i do porodnice (pro rodici pani byl tedy sestaven specialni vozik, aby nemusela slapat, to zas jo...). Dukaz: http://loulouteetben.over-blog.com/article-octave-est-ne-73903961.html

      Vymazat
  6. Terko, díky. Moc jsem se pobavila!!! Po ránu na pláži druhá nejlepší věc dne! A ten vozík na závěr.... :o)

    OdpovědětVymazat