středa 14. března 2012

Opustíš-li mne, zahyneš

Občas si připomenu tuhle větu vytrženou z Viktora Dyka, kterou nám v sedmé třídě základní školy vykládala naše češtinářka v růžovém pláštíku a s ušními boltci tak dlouhými, že jí k radosti pubertálního žactva spadaly skoro až na ramena, tak, že kdo opustí Českou socialistickou republiku, zahyne.

Nevím přesně, jak to Dyk skutečně myslel, zdá se ale, že se jím i naší čestinářkou inspirovala přinejmenším administrativa většiny zemí světa, a alespoň úředníci všech zemí se spojili ve společném úsilí odpadlíky po zásluze postrestat. Hvězdopravec byl za své opuštění Francie potrestán tak, že mu dneska nikdo nechce otevřít konto a že na každý úkon potřebuje ve svých třiatřiceti letech certifikát od tatínka dosvědčující, že bydlí Hvězdopravec u něj, a já zase začínám v panice zjišťovat, že kromě propadlé občanky budu muset vyměnit také pas a nikdo mi neumí dát odpověď na to, jak to mám vlastně udělat. Mám zaplatit přes 100 eur a jet speciálně kvůli tomu do Paříže, kde ale umějí vyměnit jenom pas a samozřejmě ne na počkání, a riskovat pokutu za pozdní obnovení občanky v ČR? Nebo mám jet do Čech, kam bych jela i navštívit kamarády a známé, a riskovat, že mi doklady zabaví a nebudu tedy moct letět zpět, dokud mi nevystaví nové? Pokud má někdo z mých čtenářů zkušenost, jak postupovat v případě, že potřebujete vyměnit v zahraničí pas a nemáte platnou občanku, dejte prosím vědět. Ministerstvo vnitra a další oslovené orgány si s mým dotazem evidentně nevědí rady a zarytě mlčí.

Pas mi neplatí proto, že české úřady uznaly naši svatbu, a tak se mi změnilo jméno - jenže po českém způsobu a v Čechách. Nemůžu se jmenovat "Nováková Hvězdopravec", což je tak, jak se budu jmenovat ve Francii, dle zákona je možné pouze "Hvězdopravec Nováková". Ale nad tím jsem mávla rukou. Hlavně že, pod podmínkou že si zachovám alespoň jedno jméno s -ová, nebudu muset jezdit do Čech podepsat, že nechci verzi "Hvězdopravcová", jak to žádají úřady. Když budu kupovat letenky, dám pozor, abych se jmenovala stejně na pasu a na letence, neb jak známo, letecké společnosti si rády namastí kapsy na nepozorných novomanželkách, a úředníkům to vždycky nějak vysvětlím. Ne, že bych nějak závažně chtěla opustit rodněhroudné příjmení, krásy jazyka Viktora Dyka ctím, dušuju se před všemi obhájci jmen s -ová, kteří bijíce se v prsa jako Nerudovi lvi tvrdí, že bez - ová či -á pak nejde skloňovat, a co pak s nesklonnými ženami? Podívejte se, co natropila kdysi za skandál Dagmar, která, byť si předpisově změnila příjmení z Veškrnová na Havlová, kromě uzavření sňatku brzy po skonu sklonné Olgy měla sama jméno úplně neohebné, vloudivši se do krás zahrad jazyka českého bůh ví jak. Ne, kaju se pokorně před oltářem mateřštiny, to já jen, že s "Hvězdopravcová" se mi bude ve světě těžko žít, protože oněm barbarům s nesklonnými jazyky to připadá, že se jmenuju jinak než můj zákonný choť a navíc se budu na jejich dokladech jmenovat jinak než na těch českých.

Pod své nové podivné jméno jsem byla na český doklad nucena napsat i příjmení našich velmi hypotetických potomků. Napsala jsem "Hvězdopravec". Doklad se vrátil a pod mým, liberálními úředníky povoleným jménem, pěkně černé na bílém stálo: Jména dětí: Hvězdopravec-Hvězdopravcová. Zdá se, že naše dcerka si může gratulovat ke své hypotetičnosti, neb má o problémy s administrativou již řádně postaráno - buď se bude jmenovat jinak v Čechách a jinak ve Francii, nebo se ve Francii bude jmenovat jinak než její rodiče. Ale zase může být ráda, že její jméno půjde pěkně skloňovat.

Na druhé straně, náš hypotetický synek může být rád, že se nenarodil v Chile, neb by skončil jako ženomuž podivný. Syn mé známé se totiž jmenuje dle spojení chilských a českých milovníků tradic Juan Petr Sanchez Nováková.

Možná jednou vystuduje bohemistiku a s lingvisty a literárními vědci s uhnívajícími lokty bude svědčit nejen, že povinné ová na konci jmen má smysl, ale též krátkým pojednáním o svém životě pak dokáže, že Dykova báseň je ve skutečnosti varováním všem Češkám, aby si nehledaly za životní partnery cizáky.

Přesně tak, jak nám to kdysi tvrdila naše ušatá češtinářka.

P.S. Všechny rodinné příslušníky nabádám, aby mi nekomplikovali život všetečnými otázkami "a jak se vlastně teď jmenuješ?". Nezapomeňte (neb už to zapomínám i já), že jsem se vdala proto, abych si zjednodušila život. Pro sebe a ve své hlavě se jmenuju pořád stejně, protože jinak bych se z toho musela zbláznit. Já jsem přece já, no ne?

16 komentářů:

  1. Tak patálii s pasem a občankou současně jsem ještě nezažila. Být tebou, zavolám na konzulát v Marseille a zeptám se jich, jestli umí vystavit nový pas.
    Se jmény se myslím potýkáme všichni:-) Já jsem odmítla zapsat děti do české matriky, dokud nebude možné, aby se v obou zemích jmenovaly stejně. Vdaná naštěstí nejsem a pokud k tomu někdy dojde, jméno si měnit nebudu:-)
    Nicméně jsem se nedávno dozvěděla, že naše zlatá a stříbrná konzulka zapátrala a zjistila, že na základě rozhodnutí Evropského soudního dvora JE možné, aby se děti jmenovaly ve všech státech stejně. Nevím, jestli se tam něco vztahuje i na tvoje příjmení neb jsi občanka pouze ČR, ale zkus na to kouknout http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:62002CJ0148:CS:HTML
    mimojiné se tam píše: „Ministr spravedlnosti může povolit změnu jména, jestliže požadovaná jména nejsou matoucí a nemohou poškodit žadatele nebo třetí osoby...
    Jinak vtipný je třeba převod příjmení mezi Českem a Islandem. Na Islandu jsi třeba Tereza Thorsdottir a v Česku se tak jmenovat nemůžeš, bo to není příjmení ani jednoho z tvých rodičů a můžeš si vybrat třeba mezi Gustavsson po otci nebo Nováková po mamince. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dik za informace. Jak je to na Islandu s jmeny? Uplne jsem nepochopila, proc to nejde (proc to nejsou jmena tvych rodicu). Jen pro zajimavost, aby hrst absurdit tykajici se jmen byla kompletni. Kazdopadne, kdyz nekde nadava na evropske normovani, tak bych ho rada odkazala na presne tyto historky.

      Za pasem se musi do Parize, konzulaty zadosti neprijimaji. Nevim presne tedy, k cemu slouzi a stradam euro k euru, aby me ta vymena dokladu, ktera bude vyzadovat nejdriv cestu 900km do Parize a zpet a nasledne 1200km do Cech a zpet, nezruinovala a radeji vubec nemyslim na chudaka planetu.

      Vymazat
    2. Na islandu se odvozuje "příjmení" od křestního jména tvého otce a přidá se k němu jestli jsi dcera nebo syn. Jako třeba Zita Františkovadcera, zatímco otec František se jmenuje třeba František Antonínůvsyn:-)
      Myslím, že národ o třistatisících si to může dovolit:-) V Dánsku to bylo taky tak, ale teď už jsou všichni i ženy synové Hansen, Mortensen, Larsen, Madsen a dědí se to jako normální příjmení.

      Nevím teď úplně, proč nejedeš jenom do Čech a neuděláš si tam tři týdny dovolenou, než se to všecko vyřídí:-) S pasem do Česka ještě docestuješ, letecké společnosti zajímá akorát to, aby na letence bylo totéž co v pase a pas jako takový ti žádný celník kontrolovat nebude, ne?

      Vymazat
    3. Aha, takze to znamena, ze vlastne syn je pak syn dedecka. No, to neni spatny, administrativa evidentne dokaze i nemozne.

      S pasem docestuju, to jo, ale v Cechach mi ho pak seberou, ze neni platny, tak tam budu muset zustat. S tou dovolenou je to trochu problem, protoze obcanka trva 30 dni, tak to je dost dlouha dovolena, navic hledam praci, a to znamena nejmene 30 dni nehledat a byt mimo Francii, pricemz zakonne zde mam pravo na 35 dni rocne mimo dosah....coz mi prijde normalni. Taky proto chci ty doklady vymenit co nejdriv, pak to nepujde uz vubec. Jen doufam, ze se jednou prihodi podobny trable dceri nejakyho papalase, aby konecne bylo mozny menit vsechny doklady na ambasadach, a nebo pro ne alespon nemuset osobne dvakrat do Cech.

      Vymazat
    4. No a to dokážou i z dcery udělat syna! Takoví jsou to šikulové!
      Ještě jsem zkoumala občankovou situaci a zdá se, že je dvojitá cesta do Čech skutečně nevyhnutelná... Nehledě na to, že až dostaneš občanku, budeš potřebovat i ten pas a řidičák atd...
      Se studeným potem na čele jsem zkoumala, kdy vyprší platnost na té mojí. Mám na to ještě pět let, myslím, že si do té doby radši zažádám o trvalý pobyt v Dánsku:-D, to bude zajisté jednodušší a levnější procedůra...

      Vymazat
    5. Pevne doufam, ze za pet let uz to pujde menit na konzulatech a ambasadach, tedy pokud je z uspornych duvodu rovnou nezrusi. Ja to myslim vyresim tak, ze pas vymenim v Parizi, o obcanku podam zadost pri ceste do Cech, a pak si ji vyzvednu, az budu moct, hlavne, ze neco platnyho mit budu. A ridicak, to jeste vubec netusim a radeji na to ani nemyslim. Jen doufam, ze mi za to jeste ceske urady nenapari pokutu, jak maji ve zvyku, ze jsem to udelala pozde.

      Vymazat
    6. No, to já taky, páč jsem právě zjistila, že zřejmě k povolení k trvalému pobytu musím splňovat všechny šikanoidní pravidla vytvořené i pro občany mimo EU, nehledě na to, že bude zase po volbách a určitě vyhraje xenofobní pravice, která celou srandu ještě zkomplikuje.
      To ale nebudu předjímat, třeba se do té doby odstěhuju do nějaké přátelštější země, jestli taková existuje:-)
      No každopádně ti přeju hodně štěstí, milé úředníky a co nejvíc ušetřených peněz:-)
      Možná bysme se mohli nějak hromadně vzbouřit a vyžadovat změnu zákona, nebo tak něco :-D

      Vymazat
    7. Uprimne soucitim s osudem cizince v sikanoidni Evrope. Tady se modlim, at hlavne zase nevyhraje Sarkozy, protoze situace ve Francii je cim dal tim horsi, hlavne se dodrzuji cisla a znam par pripadu mladych vedcu, co sem prijeli studovat nebo delat doktorat a v ramci snizovani imigrace museli odjet. Ted se mluvi i o snizeni legalni imigrace, tak pevne doufam, ze zvitezi zdravy rozum a nejaky mene pravicovy kandidat. Samozrejme, na zeme typu Anglie to jeste nema (a asi i Dansko, kdo vi, neznam, vim jen, ze do Anglie se nedavno stehoval jeden Hvezdopravcuv kolega, se svoji pritelkyni Americankou a jejich deckem a jeho pritelkyne a matka jejich ditete nedostala vizum!, Velke trable mela taky Retha, i kdyz ma v Anglii praci).

      Protestovat by bylo dobre, ja zatim asi budu protestovat tak, ze si vymenim jen pas a na ostatni se vykaslu :).

      Vymazat
  2. Mimochodem, kdyby mi to usetrilo starosti, tak jsem se taky dal jmenovala stejne, jenze ve Francii se mi bude s francouzskym jmenem zit lip, a tak jsem si rekla, ze celou tu proceduru zmeny nejak podstoupim....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co všecko člověk neudělá v příslibu světlých zítřků:-D No za deset let budeš určitě ráda:-)

      Vymazat
  3. Jela bych do Čech. Autem. V Schengenu tě nikdo kontrolovat nebude a na úřadech při žádosti o nové jim to určitě vysvětlíš :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To me taky napadlo, ale hned jsem to zavrhla, protoze to znamena sama ridit 1200 km tam a 1200km zpet, plus nevim, jak to pujde s ridicakem (ten musi vymenit v CR taky), a navic to znamena jet pak znovu 1200km zpet, abych mohla ty doklady vyzvednout, jelikoz mi prave v Parizi rekli, ze nejen, ze tam musim zadost osobne podat, ale pas si musim i osobne vyzvednout, to taky na konzulat poslat neumi. Vazne basta...

      Vymazat
    2. Udělej si v Čechách 3týdenní prázdniny a bude všechno :o) Se mi to mluví... Taky jsem měla polízanici s doklady :o)

      Vymazat
    3. To mi uz radila Zita, problem je, ze ted je vsechno biometricke a trva to 30 dni....a ja hledam praci a byt mimo Francii pres 30 dni mi vycerpa vsechen cas, kdy mam povoleno od uradu prace se vzdalit, takze se mi tenhle plan moc nezda. Navic, co je to za zemi, ze se predpoklada, ze si clovek na vymenu dokladu muze vzit 30 dni dovolenou? Asi proste vymenim pas v Parizi a zbytek se uvidi.

      Vymazat
  4. Mimochodem, neměla by sis na blogu změnit čas z chilského na evropský? :o)

    OdpovědětVymazat